Knowledgebase

Search Knowledge Base by Keyword

EZABL – Z Not Showing “TRIGGERED” M119 Test

You are here:
< Back

THIS ALSO APPLIES TO THE DIRECT WIRE. JUST SWAP THE 2 WIRES AND RUN THE M119 TEST AGAIN.  

Issue 

If your Z Endstop is not triggering this could be due to a manufacturer wiring configuration on your Z endstop connector. The EZ-Connect has been setup based on testing of multiple CR-10 machines that we have in house. But after sending out many kits it appears that the wiring that Creality uses is not consistent and they reversed the wires in some Z Endstop connectors.  

Resolution 

To fix this you need to use a small pin to carefully push out the wires from the Z Endstop pin and swap them around. This will make the Z Endstop trigger. 

When the LEDs on the sensor and EZABL board are off z_min should show open. When the LEDs on the sensor and EZABL board are on z_min should show TRIGGERED.

Here is a video showing how to do this. The connector in the video is slightly different than the CR-10 Z Endstop but this method works the same. https://www.youtube.com/watch?v=TzF14MPu46I 

But why do I need to do this when the stock Z switch works? 

The EZABL module uses an IC chip that is what is similar to a diode. Diodes only allow electricity to flow one direction. Whereas a switch just connects 2 wires together no matter what way they are connected. If the wires are reversed from the baseline printers that we used for testing then the signal will not flow and reversing the wires will fix this. 

Will my stock Z Endstop still work if I want to go back to it? 

Yes, this will not change how the stock switch works and you will not need to swap the wires back before installing the stock Z endstop switch.